De ce votăm?

Posted by

Întrebarea corectă

“De ce votăm?”

 

 

Este un an foarte important cu 4 rânduri de alegeri astfel că nu putem să ne ascundem de subiectul politic la nesfârșit pentru că asta ar însemna să aruncăm din nou țara în alți 4 ani de stagnare sau chiar regres dacă nu înțelegem că trebuie să luăm mai în serios statutul de cetățeni în special prin vot dar și în viața de zi cu zi când mulți închid ochii la toate neregulile și astfel le lasă drum liber celor ce profită de lipsa de interes a cetățenilor pentru a gestiona țara doar în interes propriu.

Întrebarea care apare extrem de des pe social media, sau în interviuri, intervenții la radio sau orice altă cale de comunicare în ultima perioadă este “Noi cu cine votăm?”.

Cred că este abordarea greșită, tocmai asta ne-a adus în ultimii 34 de ani în această situație, faptul că am tot așteptat să ne spună alții cu cine să votăm.

De menționat că vreau să îmi exprim aceste păreri pe care le consider destul de bine informate având în vedere că am destui ani de urmărit îndeaproape tot ce se întâmplă în clasa politică pe toate căile posibile: presă scrisă / podcasturi politice / tv / social media / dar și urmărit ședințe de consiliu local/senat/camera deputaților, lucruri care mulți cetățeni nici nu știu că sunt disponibile online, însă sunt dispus să discut oricând păreri diferite cât timp sunt sub forma unei discuții civilizate și argumentate nu la modul “Știu eu că am văzut un tiktok!”.

Revenind la subiect, cred că în loc să așteptăm să ne spună alții pe cine să votăm ar trebui să ne luăm câteva minute măcar în care să ne gândim puțin care sunt motivele pentru care votăm și cine a demonstrat până acum că încearcă să rezolve acele probleme.

Astfel, ajungem la “De ce votăm?” și vreau să prezint câteva ipoteze bazate pe toate observațiile făcute după ce am consumat toată această informație politică în acești ani, unele or să pară puțin mai dure însă garantez că oricine vrea le poate confirma ușor dacă își răpește din timp pentru a face un mic research din mai multe surse.

 

În primul rând, câteva întrebări pe care le putem adresa în sinea noastră:

 1. Vreau instituții de stat mai competente/eficiente sau vreau în continuare să fie conduse politic și să fie angajați foarte mulți oameni pe sistemul PCR(pile-cunoștințe-relații) și astfel cei care sunt competenți să fie suprasolicitați și instituțiile să funcționeze prost?
 2. Vreau educație mai bună pentru copiii mei?
 3. Vreau servicii medicale mai bune?
 4. Vrem o digitalizare reală?
 5. Vrem creșterea economiei locale? (agricultură, fabrici, antreprenori)
 6. Vrem pensii/alocații și salarii care să permită un nivel de trai decent?

 

Mai sunt foarte multe alte posibilități, astea sunt doar câteva exemple și aș vrea acum doar să speculez puțin ce ar vota cineva în funcție de anumite răspunsuri.

 1. Sunt unul dintre cei angajați pe sistemul PCR și depind de jobul la stat pentru că nu am competența să mă angajez în privat dacă se fac restructurări reale și pe merit? – Votez PSD-PNL
 2. Sunt o persoană care crede în orice “luptător” care țipă mult și cu încredere chiar dacă spune niște aberații? – votez AUR-SOS
 3. Vreau să votez cu cineva care nu a făcut absolut nimic niciodată de când au apărut în politică în afara de circ și singura opoziție depusă de ei a fost să se înjure prin parlament – Votez AUR-SOS
 4. Vreau să văd țara în flăcări și îmi ghidez viața după “Să moară și capra vecinului” – votez AUR-SOS
 5. Îmi este dor să pierd orice urmă de drept de cetățean european și să revenim la “Mama Rusie” – votez AUR-SOS
 6. Cred că serviciile medicale și vaccinurile sunt o minciună a ocultelor care vor să ne cipeze ca să ne controleze prin bluetooth – votez SOS
 7. Încă mai cred în promisiunile care se repetă în fiecare an electoral din partea celor care, deși au deținut puterea în ultimii 34 de ani, nu au reușit să le respecte niciodată – Votez PSD-PNL
 8. Îmi plac atât de mult panseluțele și concertele pe bani mulți (ai cetățenilor) dar nu fac legătura că pe urmă rabd de frig sau nu am apă caldă sau merg prin noroaie că au pus panseluțe în loc de asfalt – Votez PSD-PNL
 9. Am memoria de scurtă durată și uit toate portbagajele cu bani ale baronilor și uit de toate tragediile unde de fiecare dată era implicat cel puțin un om politic – Votez PSD-PNL
 10. Nu mă interesează deloc viitorul copiilor/nepoților și chiar vreau să le fie greu ca să vadă și ei cum este să te chinui și atunci nu vreau educație mai bună și vreau să fie la limita sărăciei – Votez PSD-PNL-AUR-SOS

 

De ce ajungem la aceste concluzii?

În ultima perioadă am văzut foarte multe intervenții live dar și comentarii în care mulți declarau că, deși consideră că AUR respectiv SOS sunt “mizerii”, vor să voteze cu ei doar pentru a se răzbuna pe actualii politicieni și pentru a se răzbuna pe restul că ei oricum ori pleacă din țară ori măcar își trimit copiii în afara așa că nu îi interesează și vor să fie cât mai rău.

Au fost mai ales în ultimul an o grămadă de tragedii, în majoritatea au fost implicați în mod direct politicieni PSD-PNL sau persoane foarte apropiate lor. Fiecare dintre aceste tragedii au fost “mulse” puțin de media maxim 2 săptămâni cât făceau ratingul dorit după care erau uitate și populația bineînțeles că uită și până la urmă nimic nu se schimbă și doar așteptăm tăcuți următoarele tragedii.

Poate vă spune ceva : Explozia de la Crevedia / Pascu și 2MAI / Ferma Dacilor / Azilele Groazei, de toate se mai menționează foarte trecător și în general detalii care să nu supere prea tare.

Între timp, singurul adevăr auzit din partea PSD-PNL în acest timp este că AUR-SOS sunt chiar mai rău ca ei, motivul fiind că sunt la fel de plini dacă nu chiar mai rău de penali/corupți și șomeri, fiind foarte ușor de verificat dacă vă luați câteva minute să cercetați puțin cine sunt oamenii din “conducerea” lor și că, deși sunt în parlament de 4 ani, nu au făcut absolut nimic în afara de scandal, nici măcar nu se oboseau să voteze și se prezentau în parlament doar pentru eventualele înjurături și îmbrânceli, la fel de verificabil dacă vă uitați la ședințele parlamentare în care se votau legi sau bugete importante în care AUR-SOS doar se certau/înjurau/îmbrânceau cu cine puteau însă refuzau să aducă argumente sau să voteze în favoarea cetățenilor lăsând cale liberă PSD-PNL-UDMR către orice decizie.

Au fost și multe greve în acest timp : Greva profesorilor, a agricultorilor și a transportatorilor, medici, MAI, MAPN, etc. era mai rapid să menționez cine nu a făcut grevă în ultimul an : Politicienii.

Ce au rezolvat? Absolut nimic, au fost mințiți în ultimul hal și păcăliți cu praful de pe tobă comparativ cu cerințele însă pare că majoritatea au uitat deja că altfel atunci când agricultorii și transportatorii au ieșit în stradă se alăturau și profesorii, medicii, polițiștii și toți ceilalți care nu înțeleg că doar împreună se poate pune suficientă presiune pe politicieni.

Așa că singura opțiune este să luăm mai în serios toate aceste fapte și să nu mai așteptăm să ne dicteze alții viitorul nostru și al copiilor,  avem nevoie de educație, spitale și infrastructură, exact lucrurile care îi încurcă pe baroni.

Este momentul să le arătăm că ne pasă și că nu îi mai lăsăm să decidă ei cine și cât are voie să decidă soarta țării, în caz că nu urmăriți ultimele declarații PSD-PNL, ei deja negociază în “coaliție” cine să dea anul acesta președintele și cine să îl dea la următoarele alegeri în 5 ani.

Atât de siguri sunt pe faptul că la vot or să îi scoată doar pe cei dependenți în mod direct de ei și pe cei mai naivi care le mai cred minciunile.

One response

 1. Radu Avatar
  Radu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!