Craiova – Primărie de cartier

Posted by

Craiova

Primărie de cartier

 

Ca să lămurim foarte repede titlul înainte de a intra mai bine în subiect cu exemple, referirea de „Primărie de cartier” face direct trimitere către faptul că pare că pentru conducerea PSD de la cârma Craiovei din ultimii 10+ ani există la nivel de importanță doar „Centrul” restul fiind considerați cetățeni ai municipiului doar dacă se nimerește întâmplător să fie nevoie să se realizeze un proiect pe acolo, că totuși nu ai spațiu nelimitat in centru, sau când se apropie alegerile.

Cred că toți locuitorii sunt extrem de fericiți de dezvoltarea pe care o avem încă din 2012 de când este la cârma primăriei doamna Olguța Vasilescu, această dezvoltare constând în: cât mai multe proiecte preluate din vremea lui Solomon și asumate de actuala conducere (nu că ar fi fost vreo lumină dar erau începute sau propuse în mandatul lui) și când această sursă de inspirație a secat se face o trecere către copiat, pardon, inovat soluții întâmplător asemănatoare cu cele marca Gabriela Firea sau Emil Boc, adică panseluțe, concerte, luminițe si orice altceva vizual dar cu impact economic sau funcțional ce tinde spre 0 fiind mai ușor de “justificat” astfel cheltuirea banului public fără să se rezolve probleme reale.

Văd foarte des pe social media când se spune ceva de genul “Ce are de gând să facă Olguța în legătură cu …?” cum susținătorii (a se înțelege în general postaci sau conturi fake) folosesc replica “Dar ce vreți să facă ea, doar nu se ocupă ea și de străzi și de clădiri și de parcuri și de etc…”. Aici intervine problema.

Normal că un primar nu se ocupă personal de absolut toate problemele, ar fi efectiv imposibil, însă în același timp, dacă te interesează de cetățeni, ești măcar la curent cu problemele reale ale acestora și pui instituțiile responsabile să se ocupe de rezolvarea problemelor.

Dar, în momentul în care singura grijă în atâția ani de mandat a fost să fie numiți politic în conducerea tuturor instituțiilor și firmelor numai prieteni/rude/membri fideli de partid, care de multe ori nu au habar ce este de făcut, dar le place căldurica postului și la rândul lor mai angajează și ei alți prieteni/rude/membri, este greu să se rezolve ceva, pentru că nimănui nu îi pasă că nu au grijă de concedieri, atâta timp cât sunt fideli “puterii”, unii efectiv nu știu ce au de făcut chiar dacă ar vrea să facă ceva, și se caută soluții pentru a face economie când vine vorba de cetățeni, că altfel nu ar mai avea de unde să-și acopere “zeciuiala” pe care o datorează fiecare pentru ”oportunitatea” primită.

Asemenea Ligiei Deca și doamnei o deranjează probabil comentariile celor care atrag atenția asupra neregulilor, așa că nu trebuie să ne așteptăm să vedem vreodată comentarii care se opun conducerii, atâta timp cât responsabilii cu conturile de social media își fac treaba rapid.

Revenind, trebuie totuși să recunoaștem că la nivel de manipulare a informațiilor a învățat de la cei mai buni, credeam că doar Iliescu putea să te privească în ochi și să te mintă cu atâta încredere încât să te facă să te îndoiți și de ceea ce știi că este certitudine.

Și ușor cresc sau apar noi taxe pentru a acoperi o parte din găurile create de marile afaceri cu târguri de Crăciun/Paște și IntenCity.
Am acum câteva întrebări importante pentru acei postaci care nu sunt suficient de norocoși încât să locuiască în zona de centru și totuși laudă “realizările” măreței conducătoare:


1. Vă place când trebuie să treceți prin noroi și gropi până ajungeți la luminile din centru?
2. Vă place când la orice ploaie mai serioasă se transformă în “mica Veneție” și se transformă mașinile în bărci?
3. Dar că încă sunt destule zone fără utilități știați?
4. Că pentru poze și impresii, angajații firmelor “primăriei” în centru folosesc tot ce ar trebui și când ies din zonele “importante” o lasă mai moale să facă economie, știa cineva? Chestie văzută și personal de foarte multe ori atât vara când “udau” străzile (opreau apa când ieșeau de pe arterele mari și o reporneau la întoarcere), dar și acum recent când teoretic au ieșit la împrăștiat “material antiderapant”, dar noroc că a fost destul de cald încât a început să se topească gheața până au ajuns și în alte cartiere.
5. A fost frumos în târg? Sper că ați avut loc să parcați, dacă a trebuit să luați mașina ca să ieșiți din noroiul din cartierele frumoase de periferie, și sper că ați consumat mult de la căsuțele care se alimentau pe alocuri ilegal la electricitate, iar la nivel de apă curentă respectau toate normele de igienă când foloseau apa de la niște furtune întinse pe jos de la fântânile din centru și după ce erau și puțin linsă de animale.
6. Apropo, frumos că au fost susținuți toți micii afaceriști locali prin aceste evenimente, nu? Păcat că majoritatea ziceau că sunt veniți de la Sibiu sau din alte zone și singurii care chiar au avut o perioadă mai bună într-adevăr au fost cei care au unități de cazare sau terase/restaurante în centru, adică oameni care oricum nu o duc rău, că acolo merge bine și fără să se plătească niște sondaje să pună Craiova mult mai sus pe lista decât merită la nivel de târg de Crăciun.

Și acestea au fost doar câteva lucruri la prima mână, fără să fie necesară vreo analiză a situației, doar din ce am văzut în ultima perioadă personal, dar dacă stăm să luăm fiecare eveniment în parte, sunt mult mai multe nereguli care sunt “omite” pentru a nu strica pozele în care totul trebuie să pară perfect.

Poate înainte să mai avem nesimțirea de a lua apărarea, ar trebui să fim mai sinceri și să ne gândim că tot Craiova este și în Rovine, Craiovita, Lăpuș, etc., dar și zone precum Catargiu de exemplu, care nici măcar nu sunt menționate când vine vorba de proiectele “doamnei”, și unde multe dintre străzi sunt ca după război și la început de 2024, și îmi este groază când trebuie să vizitez pe cineva prin zona, că știu că e ca și cum aș juca Minesweeper cu mașina.

Poate vrem să vedem niște controale și niște măsuri luate mai ales după ce au fost atâtea tragedii în țară, dar și după incendiul din Craiova în care au ars zeci de apartamente. Cu toate acestea, vad cum în continuare se încalcă regulile când vine vorba de construcții, se dau aprobări peste aprobări fără controale, se construiesc în continuare mansarde, și garantez că în 90% din cazuri nici pomeneală de vreo urmă de materiale ignifugate.

Poate că ar trebui să vedem niște rezolvări mai serioase când vine vorba de locuri de parcare, și nu doar o dată la ceva timp văd menționate câte 10-12 mașini care “se vor ridica în curând”, deși sunt extrem de multe epave prin toate cartierele care nu ar trebui să se mai afle pe domeniul public.

Poate în loc să aprobăm plantări de panseluțe și “Dracula Park” și alte prostii, unde să mergem să facem o poză la final pentru social media, ar trebui să avem grijă ca toate străzile ce aparțin de Craiova să fie asfaltate și să fie finalizate toate utilitățile, și să mergem așa la întâmplare pe teren să vedem dacă se respectă cerințele, fără să fie anunțați cu 3 zile înainte de vizite.

În concluzie, vrem să se renunțe la nepotismul nesimțit din instituții. Nu mă deranjează nivelul de rudenie sau prietenie, mă enervează faptul că majoritatea nu au nici cea mai mică idee despre ce au de făcut, și atunci clar nu are cine să vină cu idei sau rezolvări pentru problemele pe care le are Craiova.

Vrem aleși responsabili care să încurajeze transparența reală față de cetățeni.
Vrem proiecte cu impact economic real pe termen lung, nu doar circuri de moment în care pe banii cetățenilor au de câștigat majoritar firmele de partid și câțiva norocoși care se află la locul potrivit în momentul potrivit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!